top of page
BeMaPro

Betonirakentamisen luja osaaja ja BeMaPro:n peruspilari Juhani Romu

Betonirakentamisessa on erityisen tiukat laatuvaatimukset, laadun, kestävyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Nämä edellyttävät korkean tason osaamista, ja sen BeMaProlla on varmistamassa Juhani "Jussi" Romu, poikkeuksellisen vaativa betonityönjohtaja ja yksi perustajajäsenistä. Hän on työmailla tuttu kasvo, ja tottelee useita lempinimiä, kuten Betonihemmo ja Romu.


Harva tietää betonista yhtä paljon kuin “Romu”. Hänellä on sekä betonirakentamisen insinöörin paperit ja 15-vuotta alalta kokemusta. “Aina voi tehdä asiat paremmin ja oppia uutta”, ja tällä mentaliteetilla 1,5 vuosikymmenen aikana ehtii kehittää vahvaa osaamista. Silti ei koskaan ole valmis, aina on opiskelija. “Jos tällä alalla pysähtyy ja kuvittelee tietävänsä kaiken, niin kehitys loppuu siihen” Jussi sanoo. Ja hän ei ole pysähtynyt.


Oikeita ammattilaisia, oikeaan paikkaan


Kun BeMaPro:n johtama työmaa tarvitsee vaativaa betonialan osaamista, kutsutaan Romu paikalle. Kuten BeMaPro:n toimintamalliin kuuluu: “Meillä on mentoreita joka sektorille. Me toimitaan joukkueena, ja jokainen vie omaa erityisosaamistaan kentälle.”


Jussilla on taustallaan pitkä ura betonirakentamisen parissa, työmaajohtamisessa sekä aikanaan timpurina. Hän on kerryttänyt kokemusta monen suuren rakennusliikkeen leivissä. Laajan kokemuksensa ansiosta “Romulla” on vahva näkemys rakentamisesta prosessina, suunnittelusta valmiiksi ja ylläpitoon asti. Rakentamisessa ei voida katsoa vain yhtä yksityiskohtaa, vaan on huomioitava kokonaisuus.


Tehokkuusajattelu on “Betonihemmolle” tyypillistä, ja sitä hän edistää koko prosessin, tuloksen ja ihmisten näkökulmasta. Esimerkiksi, vaikka materiaaleissa säästettäisi 5%, voi monimutkaisemmat työvaiheet ja valuprosessit nostaa kokonaiskuluja vastaavasti 10%. Toisaalta, jos panostetaan suunnitteluun ja työvaiheiden sujuvoittamiseen 5% enemmän, voi kokonaissäästö olla jopa 15%. Ja turhalta työltä vältytään. Siksi asiantunteva hankkeiden suunnittelu ja koko prosessin hallinta hyödyttää rakentamisen jokaista osapuolta.


Rakennusala tarvitsee uusia tapoja tehdä


Rakennusala on suhteellisen konservatiivinen ja perinteinen ala, ja se on murroksessa. Rakenteelliset muutokset ja esimerkiksi päästövaatimukset pakottavat alaa muuttumaan. Ja tilaa on, niin käytetyissä teknologioissa kuin toimintamalleissa. Joitain asioita tehdään samalla tavalla kuin 60 vuotta sitten, vaikka edellytykset olisi käyttää 2020-luvun teknologioita. Toisaalta, vieläkin on tietyissä tilanteissa hyödyllistä käyttää liukuvalun periaatteita, joita käytettiin kaivoissa 1800-luvulla.


Tärkeää on ymmärtää mikä on tärkeää, ja keskittyä siihen. Kun ymmärrys käytettävästä materiaalista ja prosesseista on syvä, on töiden ja tuloksen tekeminen helpompaa. Kaikille osapuolille. “Kun rakentamisessa otetaan huomioon koko prosessi ja sen tekijät, ja ollaan samalla puolella pöytää, voidaan säästää työajassa ja kuluissa huomattavasti.” Esimerkiksi turhan lujien betonirakenteiden tekeminen ei ole aina tarkoituksenmukaista, sillä se lisää päästöjä ja materiaalin kulutusta turhaan.


Työt tehdään työmaalla - myös työmaiden tehokas johtaminen


Jussi johtaa työmaita siellä missä työt tehdään, eli työmaalla. “Kentällä toiminta on suorempaa. Siellä ne työt tehdään, ja siellä myös ongelmat ratkotaan”. Betonirakentaminen tehdään aina ulkona, ja se on raskas ala. “Betonimiehet tekee sen työn, ja heille kuuluu arvostus siitä. Ihminen on tärkeä, ihan sama mistä hän tulee”, hän sanoo. Sama ajatustapa löytyy toiminnan kehittämisen ytimestä; “Tehokkuuden tavoitteena on vähentää ihmisen fyysistä ja henkistä kuormitusta. Se ei ole selkänahasta repimistä, vaikka sanalla sellainen maine on.


Romun motto olisi “perinteitä unohtamatta, uusia tapoja etsien”. Hän on ollut BeMaPro:lla alusta asti, yksi perustajajäsenistä. Konseptissa häntä erityisesti houkutteli uusi tapa tehdä. Mahdollisuus viedä rakentamisen osaamista eteenpäin ja kehittää toimintamalleja, missä rakentamiseen suhtaudutaan joukkuelajina. “Parhaat tulokset niin laadussa kuin tuloksessa saavutetaan yhteistyöllä” hän sanoo, “ja se jos mikä lisää tehokkuutta”.


Mikäli kiinnostuit liittyä BeMaPro:n osaajien joukkoon, tutustu avoimiin paikkoihin, tai ota yhteyttä.202 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page